top of page

BULUŞ ŞENLİĞİ


14. Buluş Şenliği

Son başvuru tarihi 24 Kasım 2017

20. Invention Challenge 14. İstanbul Buluş Şenliği “TOP ÇATIDA” temasıyla öğrencilere ve hobicilere meydan okumayı sürdürüyor.JPL-NASA nın bu yıl 20. kez düzenlediği INVENTION CHALLENGE yarışmasının 7. yılında Türkiye’deki öğrenci ve buluş hobicilerinin karşısına ilk kez çıkan Buluş Şenliği, o günden beri düzenlenen tüm Invention Challenge yarışmalarında eşzamanlı olarak aynı yarışmayı Türkiye’de düzenledi.

Bu yılın yarışmasının adı TOP ÇATIDA. Amaç ve kurallar aşağıdaki gibidir.

Bu yarışma ile ilgili her türlü soruyu necati_ozdemir@hotmail.com adresinden Necati Özdemir’e sorabilirsiniz.

AMAÇ:

Vereceğimiz topun 6 metre uzaktaki bir kovanın içine sokulmasıdır. Öyle bir cihaz yapın ki 10 adet delikli plastik topu 6 metre uzaktaki bir kovanın içine bir dakika içinde sokabilsin. Yarışmayı, bir dakika içinde en fazla topu kovaya sokan kazanacaktır.

KURALLAR:

Kimler Yarışabilir

1) Okullar: Yarışma tüm orta dereceli okullara açıktır. Orta dereceli okul öğrencileri ekip oluşturup kurallarda belirtilen koşulları yerine getirerek “Okulları adına” yarışmaya katılabilirler.

2) Hobiciler: Okullar kategorisi dışında, aşağıda belirtilen kurallara uygun olarak hedefi gerçekleştireceğine inanan herkes belirtilen tarihler içinde başvurarak “Hobiciler” kategorisinde yarışmaya katılabilir

Cihaz ile ilgili kurallar:

Özellikleri aşağıda tanımlanmış 10 adet delikli plastik topu herhangi bir yöntemle özellikleri aşağıda tanımlanan 6 metre uzakta bir platform üzerinde bulunan kovaya sokabilecek bir cihaz yapınız.

Topun kütlesi 23 +/-2 gram, çevresi ise 22,9 cm’ (9”) dir. Çapı 70mm +/-2mm ABD’de spor malzemesi satan mağazalarda satılan top baseball benzeri oyunlarda pratik yapmak amaçlı olarak üretilmiştir. Topa hiçbir değişiklik yapılamaz, hiçbir şey ile kaplanamaz, içine herhangi bir şey konulamaz.

Aşağıda internet üzerinden temin edebileceğiniz linkler verilmiştir. Bilgi Üniversitesinin yardımıyla her yarışmacı takıma en fazla 2 adet verilmek üzere temin edilmeye çalışılmaktadır. Kendi imkanlarınızla daha hızlı ve daha fazlasını temin edebilirsiniz.

Top

1. Cihaz topa çatlatma veya kırma gibi herhangi bir kalıcı hasar verdiği durumda yarışmacı diskalifiye edilecektir.

2. Tek bir eylemle çalıştırılmalıdır (bir ipin kesilmesi, tuşa basılması, pimin çekilmesi, vb). Çalıştırma esnasında bu iş için cihazın yanında sadece bir tek kişi olabilir. Cihazı çalıştıracak kişi, çalıştırılırken cihaza dinamik veya potansiyel enerji aktaramaz. Yarışma başlamadan önce tüm gerekli enerji cihaza yüklenmiş olmalıdır.

3. Kendisine verilen bir dakikalık süre zarfında birden fazla başla komutu verilmesine izin verilir. Her yeni komut öncesi cihaza elle veya başka şekilde (hizalama, atış şiddeti vs) ayar yapılabilir. Fakat bu esnada süre devam eder, kronometre durdurulmaz. Atışı yapılan son topun dakika bitmeden cihazla irtibatı kesilmişse atışın sonucu skora eklenir. 4. Yarışma öncesinde, süresince veya sonrasında boyut ile ilgili kural gecerlidir. Cihaz 2m x 2m x 2m boyutlarının dışına taşmamalıdır. Bir dakikalık süre içinde herhangi bir atışta bu kural ihlal edilirse, sözkonusu atış geçersiz olacaktır. Boyut kuralı birden fazla kez tekrarlanır veya ihlal kalıcı olursa, yarışmacı diskalifiye edilir.

Bu ve diğer tüm kuralların uygulanmasında yarışma hakeminin kanaati geçerli ve kesindir. Kendi resmi yardımcıları dışında hiç kimse ile görüntü kaydı vb herhangi bir destekleyici kanıt öne sürülse dahi tartışmaya girmez, muhattap olmaz.

1. Güvenli enerji kaynakları kullanılmalıdır. Sakıncalı enerji kaynakları arasında kimyasal patlayıcılar, yakıcı/eritici gazlar ve sıvılar, roket motorları vb sayılabilir. Yüksek basınçlı gaz sistemleri ve güvenli olduğuna emin olunmayan diğer sistemler hakkında yarışma öncesi güvenlik sorumlusuna danışılmalıdır. Basınçlı tüp veya kompresör kullanılacaksa geçerli test raporu beyan edilmelidir. Yarışma alanında uzatma kablosuyla 220V elektrik enerjisi sağlanacaktır.

2. Yarışma düzenleyicilerinin vereceği 10cm x 10cm boyutlarında katılım numarasını cihazın 2 cephesine yapıştırılmalıdır.

3. Cihazı yere sabitlemek için mandal, kıskaç, yapışkan bant vb kullanılamaz. Cihaz yerde kendi ağırlığıyla duracaktır. Sadece ek ağırlık kullanılabilir. Elle tutulmayacaktır.

4. Yüzey düzensizlikleri olabilir, cihaz bunlara adapte olabilmelidir.

Yarışma alanı

Yarışma alanında şekildeki gibi hedefin iki yanına iki parkur kurulacaktır. Cihazınızı yerleştireceğiniz alan (Set-up area) 2 metre x 2 metre dir. Ekipler hazır oluş sırasına göre müsait olan alana alınacaktır.

Cihazın izdüşümü, tanımlanan 2mt x 2mt alanın dışına taşamaz.

Resim 2. Yarışma alanı üstten görünüş

Hedef özellikleri

Hedef bir platformun üzerinde duran plastic bir kovadır.

1. Kovanın üst ağız düzeyi yerden 2 metre yukardadır. 2. Kovanın ağız açıklığı iç çapı yaklaşık 48.3 cm’dir. 3. Kova iç hacmi yaklaşık 70-72 lt. civarındadır. (19 galon)

Burada tanımlanan kova yerine iç piyasadan bulunabilecek ve verilen ölçülere en yakın olan plastik kova kullanılacaktır. Dolayısıyla ölçülerde çok küçük de olsa farklar olabilir. Örneğin aşağıda sağdaki kova gibi.

Kova

1. Hedef içinde topların sekip kovadan çıkmasını engellemek için 1-2 cm su bulunacaktır.

2. Kovanın üstüne koyulacağı ahşap platformun yüksekliği, kovanın boyutuna göre kova üst düzeyi 2 metre olmak üzere belirlenmiş olup platform yere ağırlıklarla sabitlenmiştir. Platform üst yüzeyi yataydır ve kovanın merkezden kaymasını engelleyecek şekilde çıta çıkıntılar vardır.

Yarışma prosedürü

– Yarışma sırası, hazır olma sırasına göre rastgele belirlenecektir.

– Ekiplere 3 dakika hazırlık süresi verilecek, güvenlik uzmanı kurulum sırasında gözleyip uyarıda bulunabilecek ve hatta tehlike potansiyeli olursa kurulumu durdurma talimatı verebilecektir.

– Tüm katılımcıların yarışma şansı bulabilmesi için zaman limitleri hassasiyetle uygulanacaktır.

– Hazırlık (Set-up) öncesi ekiplere 10 tane top verilecektir. Toplar ıslak olabilir, yarışmacılar topları kurulayabilirler. Kurulamak için saç kurutma vb ısıl yöntemler kullanılamaz.

– Her ekibin bir sunucusu olacak, kurulum sırasında ekip, hazırlık ve cihaz hakkında bilgi verecektir. – Ekibin hazır olduğu onayı alınıp, yarışma startı verilecektir.

Görevi gerçekleştirme ve resmi zamanı belirleme prosedürü şu şekilde olacaktır:

1. Hakem, 3… 2… 1… Başla!.. komutu ile cihazın çalışması için başlangıç izni verecektir.

2. Süre hakemleri bu komutla süreyi başlatacaklardır.

3. Hakem, her atışı gözleyecek, atışın uygun yapılıp cihazın boyut sınırlarını ihlal etmediğinden emin olacaktır.

4. Hakem son top atıldığı anda DUR işareti verecektir.

5. Süre hakemleri süreyi yazacak ve üç sürenin ortalaması en yakın 0.01 saniyeye yuvarlanacaktır..

6. Yarışma hakem tarafından durdurulmadıysa, sayı hakemi 50. Saniyede 10 saniye kaldığını duyuracak, bir dakika bittiğinde düdükle DUR işareti verecektir. Yani, süre hakemleri yarışmaya değil hakemden gelecek DUR komutuna odaklanacaklar ve cihaz bir dakikadan önce görevi tamamlarsa orta hakemin komutuyla kronometreyi durduracaklardır. Süre aşımında zaman 60sn olarak tescil edilecek ve bu süre dışında yapılan atışlar hesaba katılmayacaktır

7. Toplar sayılacak, varsa kural ihlali olan atışa ait top düşülecek ve skor belirlenecektir.

8. Hakemin kararı kesindir, tartışılamaz.

Tüm ekipler görevi tamamladıktan sonra cihazlarını bekleme alanına geri götüreceklerdir.

En fazla sayıda topu hedefe sokmuş olan ekip yarışmayı kazanacaktır. Eşitlik durumunda, yarışmayı daha kısa sürede bitiren ekip birinci olacaktır. Süre farkı 0.05 sn veya daha düşük ise eşit kabul edilecek ve eşit ekipler, bir kez daha yarışacaktır.

0.05sn kuralı sadece birinciyi belirlemek amacıyla uygulanacaktır. Diğer sıralamalar yapılırken tescil edilmiş süreler geçerlidir.

Ödüller:

Yarışma ve derecelendirme, okullar ve hobiciler olarak iki kategoride yapılacak ve yarışmada dereceye girenlere birer kupa, ayrıca en küçük, en hafif, en sıradışı, en artistik ve en yaratıcı tasarımlara birer plaket verilecektir.

Tüm yarışmacılara katılım sertifikası verilecektir.

Daha fazla bilgi ve kayıt için: http://bulussenligi.com

bottom of page