top of page

DeÄŸiÅŸik temalarda Robotik Yarışmaları...

​

​

Robotik EÄŸitim Akademisi giriÅŸimi ile ülkenin dört bir tarafında düzenlenecek yarışmalarda geleceÄŸin mühendisleri festival ortamında becerilerini sergileyecek ve yeni beceriler geliÅŸtirecekler.

​

Robot yarışmalarında baÅŸarılı bir robot yapmak tüm takımların ortak hedefi olsa da yarışmada baÅŸarının tanımı sadece kazanan robotla sınırlı deÄŸil. Yapılan turnuvalar esnasında sadece tek bir kazanan takım seçilmez, bir çok farklı kategoride takımlar mücadele etmektedir. EÄŸitim ve yarışma sürecinde hedef belirlerken ödüller tüm takımlar için yön gösterici oluyor. Bu ödüllerle vurgulanan kriterler sadece iyi çalışan bir robotu deÄŸil, etik deÄŸerlere önem veren, eÄŸitimde 21. yüzyıl becerileri olarak tanımlanan yetenekleri kazanmış gençlerin de yetiÅŸmesini saÄŸlıyor.

​

EÄŸer siz de turnuvalara katılmak, turnuvalarda gönüllü olmak, turnuva öncesi takımlara destek olmak, ülkemizde genç mühendislerin yetiÅŸtirilmesi için elinizi taşın altına koymak isterseniz, web sitesindeki iletiÅŸim formu ile bize ulaÅŸabilir soru ve önerilerinizi iletebilirsiniz. Yepyeni bir oluÅŸum ve çalışmalar sizi bekliyor. 

​

​

​

​

​

Robot Yarışmaları

Bazı kurumların okullar için düzenlediÄŸi farklı robotik organizasyonlar da vardır. Okullar ve kurumlar, bu organizasyonlar ile hem kendilerini tanıtırlar hem de robotik alanındaki kiÅŸileri bir araya getirerek bu alana katkı saÄŸlamış olurlar. Genellikle robot yarışmalarının haricinde sektördeki profesyoneller ile öÄŸrencilerin buluÅŸtuÄŸu kariyer sohbetleri, workshoplar, çekiliÅŸler gibi birçok etkinlik de bu organizasyonların içerisinde düzenlenmektedir.

​

Robot yarışmalarının hepsinde çeÅŸitli ödüller bulunmaktadır. Bu ödüller organizasyonda bir rekabet ortamı oluÅŸturarak katılımcıları baÅŸarı odaklı olmaya teÅŸvik eder. Bu sayede daha kaliteli ve takip etmesi keyifli organizasyonlar ortaya çıkmış olur. Robot yarışmalarındaki ödüller, organizasyona sponsor olan firmaların ürünleri, düzenleyen okulların veya kurumun karar verdiÄŸi farklı ürünler, para ödülü, burs imkanı gibi maddi deÄŸer taşıyan çeÅŸitli birçok ÅŸey olabilir.

​

​

MakeX

MakeX, ana organizasyon merkezi olarak Makeblock firması tarafından Çin’de düzenlenen ve yalnızca Makeblock’un mBot kitine sahip olan katılımcıların yarışabildiÄŸi bir platformdur. Ülkemizde bu organizasyonu EÄŸitim Teknolojileri DerneÄŸi üstlenmektedir. MakeX’te robotik yarışmasının haricinde “Maker Maratonu” ve “STEAM Karnavalı” adı altında iki etkinlik daha vardır. Bu organizasyon Türkiye’de ilk kez bu yıl düzenlenecektir. MakeX organizasyonu, MEB’in, üniversite ve enstitülerin aksine daha küçük yaÅŸlara hitap etmektedir. Yarışmaya her 1 koç (zorunlu), 1 danışman (zorunlu deÄŸil) ve minimum 2, maksimum 4 öÄŸrenciden oluÅŸan ekipler katılabilmektedir.

​

  • YaÅŸ Aralığı: 9-15

  • Ä°lkokul ve Ortaokul öÄŸrencileri

​

​

​

First Lego League Junior (FLL Jr.)

FLL’e daha küçük yaÅŸtaki çocukların da katılım saÄŸlayabilmesi için o yaÅŸ seviyesine özgü bir organizasyondur  FLL Jr. Rekabetçi olmayan fakat öÄŸrencilerin geliÅŸimini hedefleyen bir STEM programı olarak tanımlanmaktadır. FLL’deki gibi her yıl farklı bir tema belirlenerek katılan çocukların hayal güçlerini görmek amaçlanmaktadır. Her takım en az 3, en fazla 6 çocuktan oluÅŸmaktadır. Katılım saÄŸlayan çocukların 6-10 yaÅŸ aralığında olmaları gerekmektedir. Bu organizasyonda LEGO Education WeDo setleri kullanılmaktadır.

​

  • YaÅŸ Aralığı: 6-10

  • Ä°lkokul öÄŸrencileri

​

First Lego League (FLL)

First Lego League, FIRST vakfının organize ettiÄŸi uluslararası bir yarışmadır. Dünyada 80 ülkede düzenlenen bu yarışmanın ülkemizdeki organizasyon sorumluluÄŸunu Bilim Kahramanları DerneÄŸi almaktadır.

Genel olarak First Lego League’in kurallarından bahsetmek istiyorum. FLL’e katılan takımlar 18 yaÅŸ üzeri bir takım koçundan ve 9-16 yaÅŸ aralığında en az 4, en fazla 10 üyeden oluÅŸmaktadır. Takımlar, kurumlardan ve okullardan bağımsız olarak katılım saÄŸlayabilirler. Bir okulu temsil eden en fazla iki takım olmalıdır.

FLL, isminden de anlaşıldığı gibi bir LEGO yarışmasıdır. Katılan takımların kendilerine ait en az 1 tane LEGO Mindstorms EV3 setleri olmalıdır. Robot setlerinde ihtiyaç olan her ÅŸey yarışma öncesi katılım ÅŸartnamesinde duyurulmaktadır. Ä°htiyaç duyulan malzemeler ve tema setler, her yıl yarışma için belirlenen temaya göre deÄŸiÅŸmektedir.

Öncelikle yerel turnuvalar gerçekleÅŸir. Bu yarışmalarda baÅŸarı elde eden takımlar ulusal turnuvaya katılmaya hak kazanır. Son etapta ise uluslararası turnuva düzenlenerek dünyada FLL yarışmasının ÅŸampiyonu belli olur.

​

  • YaÅŸ Aralığı: 9-15

  • Ortaokul öÄŸrencileri

​

​

​​

First Robotics Competition (FRC)

First Robotics Competition, FIRST vakfının düzenlediÄŸi bir diÄŸer robotik yarışmadır. Uluslararası düzeyde yüksek katılım saÄŸlanan FRC, lise öÄŸrencileri düzeyinde bir yarışmadır. Bu turnuvada da her yıl farklı temalar belirlenerek katılımcılar bu temalara göre hazırlanırlar. Takımlarda üyeler, 18 yaşının üzerinde mentor ve profesyonellerle beraber çalışmaktadırlar. Robotların tamamı takımların kendi imkanlarıyla, kurallara uygun ÅŸekilde kendi tasarımlarından oluÅŸmaktadır. FLL’de olduÄŸu gibi FRC’de de bölgesel turnuvaların ardından uluslararası turnuva düzenlenmektedir.

​

  • YaÅŸ Aralığı: 15-18

  • Lise öÄŸrencileri

​

​

​

VEX IQ Robotic Yarışmaları

​

Ä°lkokul ve ortaokul düzeyinde:

  • Yerel, bölgesel, ulusal ve dünya yarışmalarıdır.

  • Takım Çalışması Mücadelesi: Ä°ki takım puanlarını en üst düzeye çıkarmak için birlikte çalışmasıdır.

  • Robot Becerileri Mücadelesi: Zamana karşı karşı tek başına oynanan oyundur.

  • STEM AraÅŸtırma Projesi: ÖÄŸrenciler bir soruyu araÅŸtırma ve çözmek için bilimsel yöntemi kullanırlar.

Ortaokul, lise ve kolej- üniversite düzeyinde:

  • 750’den fazla turnuvada 32 ülkeden 10.000’den fazla takım oynar.

  • Yerel, bölgesel, ulusal ve dünya yarışmalarıdır.

  • Standart Maçlar: Her biri birbirine karşı oynayan iki takımın iki ittifakıdır.

  • Robot Becerileri Mücadelesi: Zamana karşı tek başına oynanan oyundur.

  • Çevrimiçi Zorluklar: CAD, animasyon, denemeler ve benzeri pek çok yarışma ile benzersiz yarışmalardır.

Robotik EÄŸitim ve Rekabet (REC) Vakfı, öÄŸrencileri ABD’de ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir ve uygun fiyatlı müfredat tabanlı robot mühendisliÄŸi programlarına yönlendirerek öÄŸrencilerin ilim, teknoloji, mühendislik ve matematiÄŸe (STEM) ilgi ve ilgisini artırmayı amaçlar.
Vakıf, VEX, TSA ve BEST Robotics de dahil olmak üzere dünyanın önde gelen robot platformları ve organizasyonlarının yarışmalarına ek olarak yarışmalara ek olarak eÄŸitimciler için teknoloji ve mesleki geliÅŸim üzerine odaklanan program desteÄŸi ve atölye çalışmaları da yapmaktadır. REC Vakfı, kar amacı gütmeyen eÄŸitim kuruluÅŸudur.
Daha fazla bilgi için http://www.roboticseducation.org adresindeki RECF web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

​

  • YaÅŸ Aralığı: 9-15

  • Ä°lkokul ve Ortaokul öÄŸrencileri

 

VEX EDR Robotic Yarışmaları

​

  • YaÅŸ Aralığı: 15-18

  • Lise öÄŸrencileri

​

​

​

 

​

KENDÄ° OKULUNUZDA DA

BÄ°R ROBOT YARIÅžMASI OLSUN Ä°STEMEZ MÄ°SÄ°NÄ°Z?

​

​

EÄŸer siz de turnuvalara katılmak, turnuvalarda gönüllü olmak, turnuva öncesi takımlara destek olmak, ülkemizde genç mühendislerin yetiÅŸtirilmesi için elinizi taşın altına koymak isterseniz, web sitesindeki iletiÅŸim formu ile bize ulaÅŸabilir soru ve önerilerinizi iletebilirsiniz. Yepyeni bir oluÅŸum ve çalışmalar sizi bekliyor. 

​

​

bottom of page