top of page

DÖNERCİ ROBOT


Son yıllarda, gelişen teknoloji sayesinde robotlar ve robotik uygulamalar alanlarında yeni teknolojik ürünlerin üretilmesine sebep olmaktadır. Türk firmaları da endüstri 4.0 devrimin gerisinde kalmamak için ekipmanlarını ve teknik personelini bu yönde değiştirmeye başladılar. Yiyecek sektörüne yönelik makineler üreten bir firma Türklerin en sevdiği yemeklerden dönere de teknoloji katmış durumda. Buda bize teknolojinin ve robotik uygulamaların hayatın her alanında kullanılabileceğini göstermektedir. Türk firması tarafından Dünya'da ilk olarak üretilen Dönerci Robot, Avrupa pazarında giderek yaygınlaşmaktadır.

Dönerci Robotu ilk defa üreten firma İzmir’den. Firmanın Mühendisleri, döner kesimini sağlıklı ve hijyenik hale getirebilmek İçin “Dönerci Robotu” tasarladı. Güçtek Yönetim Kurulu Üyesi Yüceer, “Döner Bir Türk Yemeği, Robotunu Yapmak da Bize Düşerdi.” dedi.

Döner kesiminde Avrupa ve Türkiye’deki lokanta ve fabrikalardan gelen hijyen ve usta bulamama şikayetlerinden yola çıktıklarını anlatan Yüceer, “Proje 2005 yılında ortaya çıktı. İki sene çalışıldıktan sonra 2007’de patent alındı. Avrupa’da dönerle daha çok uğraşılması sebebiyle ürünü ilk olarak orada piyasaya sürdük. Avrupa’da çok talep ve ilgi görmemiz, bizi Türkiye’de daha da cesaretlendirdi. Bu sene yurt içinde de satışa sunduğumuz ürüne çok fazla talep aldık.” şeklinde konuştu. Döner robotunun çok ilgi görmesinin en önemli sebebinin, işçi maliyetlerini düşürmesi olduğunu belirten Yüceer, “Avrupa veya Türkiye’de çoğu kişi dönercilikle uğraşmak istiyor ancak usta

bulamadığı için vazgeçiyor. İşçi maliyetinin fazla olması sebebiyle birçok restoran da bu ürünü tercih ediyor. Ustaları için de büyük rahatlık. Dönerin pişirmesini, sıcaklık alarını ve kesmesini kendi yapıyor, hem de uzaktan kumandayla. Birçok ustadan olumlu tepkiler aldık. Örneğin, yazın sıcağında bir usta 24 saat kesim yapamaz ama bu robot yapabiliyor.” dedi.

Dönerci Robotunun başlıca özellikleri

– Hijyenik ve el değmeden kesim yapabilmesi.

– Kullanımının çok basit olması.

– Parçalarının çıkarılıp temizlenebilmesi,

– Etin pişme sıcaklığını otomatik ayarlayabilmesi.

Robotlar sadece döner kesmekle kalmayacak ilerki yıllarda insanların yaptığı bir çok işi daha doğru ve daha ekonomik şekilde yapacaklar. Dijital çağın gerekliliği robotik uygulamlar üretebilmek için elektronik ve kodlama bilgisini öğrenmekten geçiyor. 4 yaştan itibaren çocuklar kodlama öğrenebilmektedirler. Bu konuda Robotik Eğitim Akademisinin eğitim çalışmaları hakkında www.robotikegitimakademisi.com web sitesinden bilgi alabilirsiniz.

bottom of page