top of page

Yapay Zekaya karşı direnen ilk insan!





Garry Kasparov ismini duyunca aklınıza ne gelir? Yapay zeka ile Kasparov isminin ne ilişkisi var diye düşünebilirsiniz.

Garry Kasparov, eski Dünya satranç şampiyonlarından olup, satranç dahisi olarak anılır. 1997 yılında IBM’in Deep Blue adlı süper bilgisayarına karşı oynadığı satranç müsabakası ile tüm Dünya tarafından tanınmıştır. Deep Blue, IBM firması tarafından yapay zeka ile hazırlanmış satranç oynayabilen bir bilgisayardı. Kasparov, o zaman Dünya şampiyonu olması ve o döneme kadar Dünyanın en iyi satranç oyuncu olarak anılması nedeniyle Bilgisayara karşı çok iyi bir performans göstererek oynamış, ama kaybetmişti. Özel olarak tasarlanan bilgisayara karşı oynadığı satranç maçı dünyanın dört bir yanında izlenmiştir. Bu nedenle Dünya basınında "Bilgisayara karşı kafa tutan insan" ve “Bilgisayara kaybeden insan” olarak anılarak Dünya tarihine geçmiştir.


Kasparov yakın zamanda New York’ta, Deep Blue'ya karşı kaybettiği maçın oynandığı salonda yapay zekâ uzmanlarıyla bir araya geldi. Wired’dan Will Knight da insanlık tarihinin en iyi satranç oyuncusu ile bir röportaj gerçekleştirdi.


Wired: Deep Blue'ya kaybettiğiniz mekana dönmek nasıl bir şeydi?


Kasparov: Günün sonunda, yenilgiye rağmen bu maç bir lanet değil, bir nimetti, çünkü çok önemli bir şeyin parçası olarak barışı sağladım. O zaman farklı düşünürdüm. Ancak işler farklı olabilir, herkes hata yapabilir. Evet, kaybettik. Önemli olan, hatalarımızla, olumsuz deneyimlerle nasıl başa çıkacağımızdır.


1997 tatsız bir deneyimdi, ancak insan-makine işbirliğinin geleceğini anlamama yardımcı oldu.


Eski Dünya satranç şampiyonu Kasparov, “Ben bir makine tarafından tehdit edilen ilk bilgiye dayalı çalışanım.” diyerek, gelecekte herkesin karşılaşacağı tehlikeye dikkat çekmiştir.


Her teknoloji iş yaratmadan önce işleri yok ediyor. İstatistiklere baktığınızda, ABD’deki işlerin sadece yüzde 4′ü insan yaratıcılığına ihtiyaç duyuyor. Geri kalan işlerin % 96 ’sı demode olmuş ölü işler ki; biz onlara zombi işler diyebiliriz. Onlar öldüler, sadece bilmiyorlar. Onlarca yıldır insanları bilgisayar gibi davranmaları için eğitiyoruz ve şimdi bu işlerin tehlikede olduğundan şikayet ediyoruz.


Teknoloji, çoğumuzun hala teknolojiden şikayet etmek için hayatta olmasının ana nedenidir. Madeni paranın iki yüzü olduğunu unutmayın. Sanırım şikayet etmek yerine, nasıl daha hızlı ilerleyebileceğimize bakmamız önemlidir.


OECD tarafından 2018’de yayınlanmış bir araştırma; ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Japonya gibi ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 14’lik bir diliminin yapay zekâ ve robotlar tarafından tehdit edildiğini ortaya koymuştu.


Kasparov, Alphabet’in DeepMind birimine, AlphaZero’nun satranç oyunundaki potansiyel zayıflıkları anlamalarında yardımcı oluyor.

Öte yandan Kasparov, sorunun yapay zekâ değil, insan olduğuna dair önemli bir söz de sarf etti “İnsanlar, ahlâklı yapay zeka (AI=Artificial Intelligence,) yapmamız gerektiğini söylüyor. Ne saçmalık. İnsanlar hâlâ kötülük üzerinde tekele sahiptir. Sorun AI değil. Sorun, diğer insanlara zarar vermek için yeni teknolojiler kullanan insanlar.”


Wired’ın Kasparov ile yaptığı röportaj gerçekten okumaya değer. İngilizce orijinal metne göz atabilirsiniz.


Kaynaklar:

bottom of page